Рак на гърдата самопреглес

Самопрегледът на гърдите!

0 Shares
0
0
0

Националната фондация за борба с рака на гърдата съветва жените от всички възрасти да извършват самопреглед на гърдите си поне веднъж месечно.

Изключително важно е всички жени и мъже (да, мъжете също могат да получат рак на гърдата) да са наясно с рисковите фактори и предупредителните признаци на това заболяване, което отнема живота на 600 000 души по света всяка година.

Уверете се, че правите редовен самопреглед на гърдите си и сте запознати с възникнали промени. Ако сте наясно, информирани и забележите промяната навреме, може да спасите живота си.

Как се извършва самопреглед на гърдите?

 1. Застанете пред огледалото и огледайте формата и външния вид на гърдите си с ръце отстрани, след това ги вдигнете над главата. Оледайте за всякакви трапчинки, набръчквания, издутини, зачервяване или внезапно обърнато зърно.

 2.  Използвайте възглавничките на трите си средни пръста, за да натиснете леко всички области на гърдите си, като внимателно наблдавате за твърди или необичайни бучки или удебелени области. Уверете се, че покривате цялата област между ключицата и под линията на сутиена, включително подмишницата. Направете тази процедура в легнало положение и под душа.

 3.  Най-важното е да се запознаете как изглеждат и се чувстват гърдите ви, за да можете уверено да идентифицирате ако има промени следващия път, когато извършвате тази проверка.

Ранното откриване е ключово

Самопрегледът на гърдите може да бъде важен начин за ранно откриване на рак на гърдата. И ако ракът на гърдата бъде открит навреме, има добри шансове за лечение. Тъй като една от осем** жени развива рак на гърдата през живота си, колкото по-рано успеем да открием рака на гърдата, толкова по-добре.

Въпреки че нито един тест не може да открие всички видове рак на гърдата рано, Националната фондация за борба с рака на гърдата вярва, че извършването на самопреглед на гърдите в комбинация с други методи за скрининг може да увеличи шансовете за ранно откриване.

Какви са симптомите?

Мнозина откриват първите признаци под формата на бучка, но има много други неща, за които трябва да следите, за да може заболяването да бъде открито и лекувано навреме. Прочетете и научете повече за симптомите тук.

 • Одебелена област

 • Трапчинки

 • Зачервяване

 • Рани по кожата

 • Подутини, синини

 • Растящи вени, разширяване на съдовете

 • Нови течности

 • Кожа на гърдата “портокалова кора”

 • Видима промяна в размера или формата на гърдите

 • Промяна в цвета и формата на зърното и кръга около него

 • Твърда бучка

Забелязвате нещо?

Като проверявате редовно, ще се запознаете с това, което е нормално за вас по отношение на цвета на кожата, текстурата на кожата, усещането и формата на гърдите ви и вида, усещането и формата на зърната ви.

Знаейки как трябва да изглеждат и да се чувстват гърдите ви нормално, може да ви помогне да забележите за всякакви необичайни промени, които може да са симптом на рак на гърдата.

Опознаването на гърдите може да спаси живот! Ако някога забележите нещо, консултирайте се с Вашия лекар!

Източници:

*https://www.nationalbreastcancer.org/
**https://www.cdc.gov/cancer/breast/
young_women/bringyourbrave/breast_cancer_young_women/index.htm

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like