Петя Терзиева - Арт терапевт

Петя Терзиева – Арт терапевт

0 Shares
0
0
0

Петя Терзиева е арт терапевт и споделя при нас за методите на този вид терапия. За да я опознаете по-добре, направихме едно кратко интервю с нея, в което разказва историята за пътя ѝ към арт терапията, като част от нейния живот и защо общуването с деца я вдъхновява.

Интервю

 • Опиши се с 5 думи.
  Жена, чувствителна,  любознателна, отговорна, мъдра.
 • С какво се занимава преди?
  Дълги години бях счетоводител, последваха няколко години в застрахователния бизнес до срещата ми с арт терапията.

Защо арт терапевт?

 • А какво те отведе до арт терапията?
  Любопитството ми в тази област беше продиктувано след провеждането на първият ми курс по плетене. По време на курса забелязах, че участничките имаха нужда от  нещо повече от самото разучаване на плетки. Те се радваха на общност от съмишленици, споделяне и разбиране, подкрепа. Мислейки в тази посока се натъкнах на информация за работа с хора чрез изкуството. Истинското ми влюбване в арт терапията се случи на първия семинар на който присъствах водена от любопитството ми. Видях, почуствах и преживях промяната в себе си след това. Няколко месеца по- късно трудна житейска ситуация ме принуди да търся помощ за паник атаки, нямах никакво съмнение в метода, който би ми помогнал. От там тръгна моето лично пътешествие по пътя на промяната и не спира до момента. След възстановяването ми започнах обучението си като арт терапевт. Прекарах  няколко години в академично и практическо обучение. Процесът по надграждане на умения продължава, като продължавам да откривам нови и нови области за приложение на арт терапията.

 • Как арт терапията може да помогне на едно дете и родителите му?
  Арт терапията работи както с деца, така и с родители. Най- често родителите се обръщат за помощ, когато има дисфункионално поведение в детето – изявена агресия или обратно твърде голяма затвореност, липса на интерес към обикновени занимания, липса на концентрация при тийнеджърите, асоциално поведение към другите деца. Понякога зад дребни наглед нетипични поведения може да се крие нещо по-сериозно, което забелязано на време и преработено ще осигури спокойствие и щастие в семейството.

  Арт терапията помага не само при проблеми, а също така и за разкриване на скрити заложби и таланти в малките деца. Тя отключва творческия потенциал и дарби на човека.

 • Какво ти харесва в комуникацията с с деца?
  Децата са непосредствени и искрени. Тези качества до голяма степен липсват в живота на възрастните, общуването с деца ме свързава отново с моята непосредственост и искреност. Това ми дава вдъхновение и ентусиазъм.

За индивидуална консултация или групово ателие по арт терапия, можете да се свържете с Петя чрез нейния сайт www.artexpressions.com

Прочетете първата статия за дефиницията на арт терапия, кога е необходима при децата и може ли да се имплементира в ежедневието им. 


0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like