усмихнато момиченце лежи на леглото и гушка плюшената си кукла-бебе

Как да научим детето да заспива само? – Част 2 💤

0 Shares
0
0
0

Ако решите да научите детето си да заспива самостоятелно във възрастта над 2-4 години имате едно предимство – детето е много по-зряло в своето емоционално и психологическо развитие, става все по-интерактивно и можете да се договаряте с него много по-лесно.

След подготовката и изграденият режим

След като сте направили добра подготовка, имате добър режим, време за спокойни игри и установен ритуал (подробности можете да видите в първата част на тази статия), можете да подходите към заспиване с по-малко помощ. Самият подход в голяма степен ще зависи от това как заспива детето ви към момента.

За да научите детето да заспива само ви препоръчвам да използвате меки методи (аз лично в практиката си залагам на тях), при които промените стават постепенно.

Например, ако в момента приспивате детето си с четене на книжка, докато лежите заедно в неговото легло (това е един от най-често срещаните начини) е добре първо да научите детето да заспива без четене. Не означава да приключите с приказките преди заспиване, а да ги премахнете от момента на самото заспиване. Те са чудесен елемент за релаксация преди лягане, който може да стане част от ритуала. За целта:

  1. Започнете да четете извън леглото и в него легнете чак, когато е време за сън.
  2. На следващия етап започнете да приспивате детето седейки (а не лежейки) в леглото му.
  3. След няколко дни седнете ДО леглото му.
  4. След няколко успешни приспивания по този начин, започнете постепенно да се отдалечавате от креватчето по посока към вратата. 
  5. На следващия етап ще започнете да правите кратки излизания от стаята под предлог, че сте забравили да пиете вода или да отидете до тоалетната, например. Излезте и се върнете веднага.

Постепенно удължавайте тези интервали. Кажете на детето, че ще се върнете веднага, ако то ви повика.

В началото най-вероятно ще ви вика често, но когато се увери, че винаги може да разчита на вас, ще спре. Важно е, обаче, винаги да се отзовавате!

Това е един вариант, който можете да опитате. Всички деца са различни, може да се наложи да смените подхода.

Успех!

Галя Кузманова – сертифициран консултант по детски сън

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like