Д-р Маги Калейнска от 1minmama

0 Shares
0
0
0

Д-р Маргарита Калейнска или както всичките ѝ приятели я наричат – Маги е една изключително вдъхновяваща жена и майка. В професионален план тя обучава бъдещи учители, а в свободното си време споделя идеи за игри, които отнемат минимално време на родителя, а забавляват и развиват децата. Споделяме това интервю, в което ще опознаете по-добре човекът, който стои зад статиите в блогът www.1minmama.com и в нашата категория “Идейни и креативни”

Вие сте доктор по теория на възпитанието. От колко време практикувате?

Преподавам във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ вече 5 години, но работя с деца и подрастващи от много по-рано. От над 15 години съм международен обучител по така наречените меки умения (работа в екип, целеполагане, вземане на решения и др.)

Как решихте да се занимавате с педагогика?

Насочих се към Педагогиката, защото вярвам, че, именно, учейки бъдещите учители, ще мога да помогна на колкото се може повече деца да разгърнат пълния си потенциал.

Кога започнахте да споделяте в социалните мрежи идеи и съвети завъзпитанието на деца?

Всичко при мен стартира много спонтанно в края на 2018 година, когато реших да качвам игрите, които правим с дъщеря ми онлайн. Тогава ми направи впечатление, че, макар да има изключително много идеи качени в Интернет, много малко от тях са споделени на български. Освен това се очудих, че повечето преведени са директно заимствани без да бъдат съответно адаптирани към нашата среда и нуждите на нашите деца.

Като майка на две деца, намирате ли време за себе си и важно ли ето, за вас?

Честно казано ми е все по-трудно да намирам време за себе си, но се старая и всеки ден да имам минимум 1 час, посветен на мен. За мен това е ключово за моето психично здраве и за щастието на моите деца. Ако аз съм затормозена и тъжна, то това се отразява и на отношението ми към децата. Затова гледам на времето за лична грижа (било то за тялото или за душата с приятни занимания) като инвестиция в семейното щастие и се старая да е част от моя дневен режим. Постига се трудно, но с помощта на партньора и някои модерни улеснения е напълно постижимо.

Смятате ли, че поведението на децата е рефлектор на родителите?

Поведението на децата се формира от цял куп вътрешни и външни фактори на средата в конкретния момент и целия опит на детето през живота му.

Но считам, че децата са като огледало на нашето емоционално състояние още от корема на майката. Бебетата и децата усещат инстинктивно настроенията и емоциите ни и ги въплътяват в своето поведение, надграждайки своето собствено такова. Затова съм на мненение, че когато анализираме държанието на едно дете трябва да го наблюдаваме паралелно със своето собствено състояние в тези моменти и своята реакция. 

 

А това са статиите от д-р Маги Калейнска – “Детското внимание по време на игри”  и “4 идеи за есенни занимания”

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like